Kolej na Wielkopolskie 9/2022

25 Ziemniaki, kartofle czy pyry – niezależnie od swojej nazwy, są regionalnym przysmakiem i królują na polskich stołach w coraz to nowszych odsłonach kulinarnych. Minęło wiele lat, zanim trafiły do naszego jadłospisu i stały się podstawą tradycyjnych posiłków. Obok koziołków są jednym z najbardziej charakterystycznych symboli Poznania i Wielkopolski. TEKST: DOMINIKA JOB Dzieje ziemniaka w Pyrlandii Z iemniaki przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej w XVI wieku. Początkowo ziemniaki były trakto- wane jako ozdoba, uprawiane były w ogrodach królewskich i cieszyły oczy monarchów. Dopiero w połowie XVIII wieku podejmowano próby sadzenia ziemniaków. POMNIK W PYROGRODZIE – Ziemniaki szybko rozpowszechniły się w Euro- pie, ale początkowo znaczenie ich uprawy było niewielkie. Nie znano wówczas odpowiednich warunków upraw, dlatego też nie dawały wysokich plonów. Znaczenia nabrały dopiero w późniejszym czasie – mówi Maria Walkowiak, starszy kustosz w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Sadzonki ziemniaków najszybciej przyjęły się wWielkopolsce. W poznańskiej gwarze na ziem- niaki mówi się pyry, dlatego też region zaczę- to nazywać Pyrlandią. Poznaniacy pokochali to określenie i szczycą się tym, że mieszkają w Py- rogrodzie. W parku im. Jana Pawła II na Łęgach Dębińskich postawiono pomnik pyry, który ma symbolizować przywiązanie mieszkańców do tego warzywa. W mieście można także zwiedzić PoznańskieMuzeum Pyry, którego pomysłodawcą jest Marcin Lutomski. Barwna historia, ciekawe anegdoty, a także możliwość przyrządzenia i upie- czenia na miejscu ziemniaka w ulubionej odsłonie przyciągają nie tylko tłumy turystów, ale również okolicznych mieszkańców, zainteresowanych dziejami ziemniaka na naszych ziemiach. POZNAŃSKIE PYRY NA SALONACH WXXwieku były uprawiane na łącznej powierzch- ni ponad 2,5 miliona hektarów uprawy. Zbiory sięgały 50 mln ton rocznie, co stanowiło ogromne wyzwanie, dlatego w latach 70. i 80. władze PRL postanowiły zaangażować do pomocy tłumy uczniów w całym kraju. Dzisiaj już dysponuje- my maszynami, które pracują przy wykopkach, a my możemy skupić się na wymyślaniu coraz to bardziej wyszukanych dań i cieszyć różnorod- nością potraw przygotowanych z ziemniaków. Najbardziej popularne w Poznaniu są: pyry z gzi- kiem, placki ziemniaczane, tak zwane plyndze, wypiekana babka bambrzok czy szagówki, czyli poznańskie kopytka. 9 października wMuzeumNarodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się impreza popularyzująca zagadnienia związane z uprawą, zbiorem i konsumpcją ziem- niaków „Poznańska pyra”. Podczas spotkania goście mieli okazję poznać historię pyr oraz skosztować wyśmienitych dań przygotowanych z ziemniaka. Na uczestników czekały też liczne atrakcje, w tym udział w ręcznych wykopkach ziemniaków – mówi Maria Walkowiak z Muzeum w Szreniawie. Do Szreniawy można dojechać pociągami Kolei Wielkopolskich >> www.wielkopolskiebilety.pl/ FOT. ADOBE STOCK

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz