Kolej na Wielkopolskie 9/2022

23 Kolej na relaks Produkty: 200 g borowików, 150 g makaronu wstążki, 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula szalotka lub 1/4 zwykłej cebuli, 200 ml śmietanki 30%, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki tartego twardego sera typu Parmezan. Sposób przygotowania. 1. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. 2. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, włożyć makaron i gotować, aż będzie al dente. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. 3. Rozgrzać masło i oliwę na większej patelni, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić, mieszając przez ok. 1 minutę. 4. Dodać grzyby, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. 5. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby doprawić. Dodać natkę pietruszki, wymieszać. 6. Na patelnię z grzybami wyłożyć makaron oraz połowę tartego sera, wymieszać i chwilę podgrzać. Podawać. Pycha. PROSTY PRZYSMAK FOT. ADOBE STOCK Polecamy również północną część naszego wo- jewództwa, np. Wronki, do których niebawem dojedziemy pociągami Kolei Wielkopolskich. PROSTE ZASADY Pamiętajmy jednak o zasadach bezpieczeństwa przy zbieraniu grzybów. Zbieramy tylko te, które pod kapeluszem są gładkie, gąbczaste. Grzyby trujące, które mogą nam zagrażać, są od spodu blaszkowa- ne. Największym zagrożeniem dla początkujących grzybiarzy jestmuchomor sromotnikowynazywany też zielonawym, który bywa mylony z kanią. Jego kapelusz jest gładki i ma zielonkawy odcień, nato- miast jadalna kaniama kapelusz z elementami brązu, któremożna zetrzeć znierównej powierzchni grzyba. – Przygrzybobraniuobowiązujepodstawowa zasada: nie jesteśmypewni, nie zbierajmy. Dokoszykawkła- dajmy tylko grzyby rurkowe, nie blaszkowe. Często zdarza się, że trudnoodróżnić grzyby jadalne od tych trujących. Jeżelimamywątpliwości, czygrzyb jest ja- dalny,możemygosprawdzićnp.wWSSEwPoznaniu, gdziedyżurujągrzyboznawcy. Poradyudzielane sąod poniedziałkudopiątkuwgodz. 7.25-15.00 iwsoboty od 17.09.2022 r. do 22.10.2022 r. w godz. 12.00-16.00 –radziWiesławaKostuj,rzecznikprasowyWojewódz- kiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wPoznaniu. WIELKOPOLSKIE GRZYBOBRANIE Można jednak powiedzieć, żemieszkańcy regionu, towytrawni zbieracze, którzywdobrymrokunawet jeszcze na początku listopada potrafią przywozić do domówcałe kosze tego dobra. A potemzaczyna się wielkie przerabianie: suszenie, mrożenie, ale też gotowanie. Dzisiaj szefowie kuchni nawet desery i lody robią z leśnych grzybów. Oczywiście grzyby to nie tylko duszenie, smażenie, gotowanie, to także znakomite przetwory na zimę. Suszone, mrożone, solone, kiszone i marynowane. Co kto lubi!!! Najłatwiejszy, najszybszy i najsmaczniejszy jest makaron z grzybami przygotowany zaraz po przyj- ściu z grzybobrania.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz