Kolej na Wielkopolskie 12/2023

Niedawno przywitaliśmywiosnę, awraz z nią rozmaitość kolorówz zielenią na czele. To idealnymoment na zwiększenie różnorodności również na naszym talerzu. Najbliższe tygodnie to czas na poznanie nowalijek, czyli młodych, wiosennych warzyw, ukazujących się w sezonie po raz pierwszy. Po okresie zimowym, kiedy to wybór rodzimych warzyw i owoców jest dość skromny, nowalijki to produkty, które warto włączyć do diety, mimo pojawiających się okresowo zarzutów pod ich adresem ze względu na sposób uprawy oraz użytkowanie środków ochrony roślin. TEKST: PATRYCJA MAJCHRZAK KRAWIEC, Z BIURA ZARZĄDU KOLEI WIELKOPOLSKICH | ZDJĘCIE: BONDERPHOTOGRAPHY Kolej na zdrowie 22 Jedz sezonowo: wiosna! P oczątkowodostępnesąwiosennewarzywa szklarniowe (koniec marca i kwiecień), natomiast na przełomie maja i czerwca powszechne stają się warzywa grunto- we. Do nowalijek zaliczamy m.in . sałatę, pomidory, młodą marchew, ogórki, szczypiorek, rzeżuchę, nać pietruszki, cebulę dymkę oraz chyba tę najbardziej rozpoznawalną – rzodkiewkę. RZODKIEWKA Rzodkiewka z uwagi na swój charakterystyczny pieprzny smak i zapach często nie jest w gronie ulubionych warzyw zarówno u dzieci, jak i do- rosłych. Jednak warto przemycać ją do swojej diety, np. w formie dodatku do twarożku czy jako samodzielną przekąskę do posiłku. Jest warzywem niskokalorycznym, ale przy tym bogatym w nie-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz